Olet tässä:

Etusivu > Avustuskohteissa nyt > 6.8.2016 Kuinka pitkään ruoka ja vesi riittävät?

Tilanne maailmalla - klikkaa uutisen otsikkoa ja lue lisää

06.08.2016

6.8.2016 Kuinka pitkään ruoka ja vesi riittävät?

6.8.2016 Kuinka pitkään ruoka ja vesi riittävät?
Aleppon kaupunki Syyriassa on nyt saarroksissa - pelkäämme että 300.000 asukasta jäävät kokonaan ilman apua.

Konflikti Syyrian hallituksen ja kapinallisten välillä on lukkiutunut jakautuneeseen Aleppon kaupunkiin ja tämän vuoksi elintärkeä avustusreitti Castello Road on nyt käyttökelvoton. Arviolta 300.000 sivilliä, joista 60 % on naisia ja lapsia, ovat jääneet ristituleen ja vesi ja ruoka hupenevat.

Epävakaassa ja nopeasti muuttuvissa tilanteissa Syyrian kapinallistaistelijat jatkavat hyökkäyksiään hallituksen joukkojen alueille Aleppossa sen jälkeen, kun joukot katkaisivat heidän ainoan reittinsä kaupungin pohjoisosiin.

Aleppo on nyt täysin jakautunut; suurin osa länsiosasta on Syyrian hallituksen joukkojen hallussa, kun taas kapinalliset hallitsevat kaupungin itäosaa. Kapinallisten yritykset avata pääkatu Castello Road, mikä on ainoa reitti itään ja ainoa avustusreitti, ovat epäonnistuneet.

Stephane Dujarric, YK:n pääsihteerin Ban Ki-Moonin tiedottaja kertoo: "Arviolta 300.000 ihmistä Aleppon itäosissa ovat riippuvaisia Castello Roadista, mitä pitkin on kulkenut siviililiikennettä sekä toimitettu humanitaarista apua ja kaupallisia tarvikkeita. Saamme huolestuttavia raportteja ilma- ja tykistöiskuista siviilikohteisiin Aleppon sekä länsi- että itäosissa." Hän on vaatinut "nopeaa, turvallista ja esteetöntä niiden siviilien evakuointia, jotka haluavat lähteä". Mutta kaikki tiet ovat tukossa.

Aleppo on Syyrian suurin kaupunki ja sen talouden ja teollisuuden keskus. Kaupungilla on suuri historiallinen merkitys, sillä se on yksi vanhimpia yhtäjaksoisesti asuttuja kaupunkeja maailmassa. Nyt laajat alueet ovat raunioina ja ilman julkisia palveluita ja infrastruktuuria suurin osa alueesta on asuinkelvotonta.

Iskut itäisen Aleppon alueelle ovat jatkuneet keskeytyksettä. Siviilit kuolevat ja loukkaantuvat umpimähkään ja myös humanitaarisen avun työntekijöitä varoitetaan heitä kohtaan kohdistuvista hyökkäyksistä. YK:n humanitaaristen asioiden koordinointitoimisto OCHA raportoi, että "satoja kranaatteja laukaistiin kohti läntistä Aleppoa. Heinäkuun 8 - 11 välillä 57 ihmisen raportoitiin kuolleen, joista 15 oli lapsia ja 497 oli loukkaantunut."

BBC:n Lähi-idän analyytikko Diana Darke kuvailee, että tämä on "Syyrian pelin loppu" ja lisää, että "Aleppossa on ollut levottoman historiansa aikana kahdeksan muistiin merkittyä piiritystä. Mutta tämä näyttää olevan pidempi kuin kaikki aikaisemmat yhteensä." Viime päivinä on raportoitu, että sotatoimien kohdistaminen vedenjakeluverkostoon on päivittäistä toimintaa. Kun vedenpumppausasema Al-Khafsahissa petti katkaisten vedenjakelun puolelle kaupunkia, alkoi paniikki ja kaaos, jossa ihmiset joivat vettä jopa kadun lätäköistä.

Save the Children (Pelastakaa lapset) -hyväntekeväisyysjärjestö kertoo, että myös sairaaloihin ja kouluihin on hyökätty ja ainakin yhdeksää lääketieteellistä kohdettä pommitettu viime viikkoina Aleppossa ja Idlibissä. Järjestö varoittaa, että koko koillis-Syyria on humanitaarisen katastrofin partaalla.

ShelterBox on toimittanut avustustarvikkeita Aleppoon jo monen kuukauden ajan yhteistyössä kumppanijärjestöjen Hand in Hand for Syra ja ReliefAid kanssa. ReliefAid on toimittanut viimeisen puolen vuoden aikana yli 4.000 ShelterKitin lähetykset sisältäen erilaisia tarvikkeita, kuten kanistereita, aurinkolamppuja, pressuja, moskiittoverkkoja, keittiötarvikkeitä ja vedenpuhdistusvälineitä. 1.500 näistä toimitettiin juuri ennen Castello Roadin sulkeutumista.

ShelterBoxin kumppani ReliefAid kertoo, että itä-Aleppossa on pulaa polttoaineesta. Tämä on kriittistä, sillä monet ihmiset ja yritykset ovat riippuvaisia generaattoreiden virrasta.

ReliefAidin toiminnanjohtaja Mike Seawright toteaa: "Ruoan ja muiden perushyödykkeiden hinnat ovat nousseet tähtitieteellisiksi yhdessä yössä. Perheet, jotka jo kärsivät akuutista elintarvikepulasta, pohtivat mistä he saavat ruoan perheelleen."

ShelterBoxin operaatiotiimin johtaja Alice Jefferson sanoo: "Olemme iloisia, että olemme voineet hiljattain toimittaa apua ReliefAidin avustuksella Aleppon itäosiin osana sisäistä avun toimitusta moniin kuukausiin. Mutta nyt kaikki reitit ovat katkaistu ja on vaikea nähdä, mikä seuraava askel tulee olemaan."

Sadat tuhannet siviilit ovat loukussa alueilla, joita pommitetaan eikä kukaan osaa sanoa, kuinka kauan elintärkeät vesi ja ruokatarvikkeet riittävät. ShelterBox ja sen maansisäiset kumppanit ovat valmiita toimittamaan apua heti, kun humanitaarinen apu sallitaan."

Viiden vuoden sota Syyriassa on vaatinut yli neljännesmiljoonan ihmisen hengen. Miljoonat ovat paenneet konfliktia, mutta lähes 18 miljoonaa ihmistä elää edelleen sodan repimässä maassa. YK arvioi, että yli 6 miljoonaa heistä on luokiteltu maansisäisiksi pakolaisiksi jouduttuaan pakenemaan kodeistaan ja etsimään turvallisempia paikkoja elää. Useimmat ovat paenneet kaupungeista maalle etsimään suojaa.

ShelterBox on toimittanut telttoja, ShelterKittejä, vaatteita ja koulutarvikkeita sekä Aleppoon että pakolaisleireihin Syyriassa ja naapurimaissa, kuten Irakin Kurdistaniin, Jordaniaan ja Libanoniin.

ShelterBoxin operaatiotiimi seuraa Syyrian tilannetta ja on yhteydessä kolleegajärjestöihin Syyriassa.


Lähettäjä
06.08.2016
Viimeksi muokattu
06.08.2016

RSS News from UK