Olet tässä:

Etusivu > Avustuskohteissa nyt > 6.5.2016 Syyrian Kamounian pakolaisleirin pommitukset

Tilanne maailmalla - klikkaa uutisen otsikkoa ja lue lisää

09.05.2016

6.5.2016 Syyrian Kamounian pakolaisleirin pommitukset

6.5.2016 Syyrian Kamounian pakolaisleirin pommitukset
Sillä aikaa kun YK pohtii, määritelläänkö pakolaisleirille tehty pommi-isku sotarikokseksi, ShelterBox tuomitsee sotaa pakenevien perheiden pommittamisen. "Kaikkein epäinhimillisintä on käyttää sotaa pakenevia äitejä ja lapsia pommitusten kohteina."

Viime torstain ilma-iskussa Syyrian ja Turkin rajan lähellä olevalla pakolaisleirillä kuoli ainakin 28 ihmistä; monet heistä naisia ja lapsia. YK on tuominnut iskun mahdollisena sotarikoksena.

Kamounian leirin pommitukset Idlibin provinssin pohjoisosassa toteutettiin vain päivä sen jälkeen, kun osittaisen vihollisuuksien lopettamissopimuksen jatkamisesta oli sovittu. Raporttien mukaan iskun toteuttajana olivat joko Syyrian tai Venäjän koneet, mutta tätä ei ole vahvistettu.

Stephen O'Brien, YK:n humanitaaristen asioiden päällikkö, vaatii iskusta täydellistä tutkimusta. Hän kommentoi BBC:lle: "Ei pidä epäillä, etteikö tällaiset hirmuteot, missä tahansa ne tapahtuvat ja kuka tahansa ne toteuttaa, tulla muistamaan ja syylliset vaatimaan vastuuseen."

Kamounian leiri sijaitsee Idlibin epävakaalla alueella vain 4 kilometrin päässä Sarmadan kaupungista ja reilun  kilometrin päässä Turkin rajasta. ShelterBox on toiminut aktiivisesti Syyriassa ja sen naapurimaissa yli neljä vuotta. Operaatiokoordinaattori Sam Hewett oli vastikään Turkissa valvomassa ShelterBoxin avustusoperaatiota yhteistyössä ReliefAid ja Hand in Hand for Syria -avustusjärjestöjen kanssa.

Sam kertoo: "Sarmada on hyvin lähellä Turkin rajaa ja monet ihmiset ovat muuttaneet tälle alueelle, koska olettivat sen olevan vähemmän riskialtista aluetta tällaisille iskuille. Nämä ovat isoja, siviilileirejä."

"Yhteistyökumppanimme ovat sitoutuneet jakamaan ShelterBoxin avustustoimituksia osana Sarmadan leirin klusteria. En tiedä, onko yksikään meidän auttamistamme perheistä kärsinyt iskusta eikä sitä ole helppoa saada selville."

ShelterBoxin väliaikainen pääjohtaja Chris Warham lisää: "On erittäin epäinhimillistä käyttää sotaa pakenevia äitejä ja lapsia pommitusten kohteina. Tämä järkyttävä tapahtuma vain lisää tuhansien perheiden epätoivoa ja ohjaa heidät rajoille saadakseen turvaa pakolaisstatuksesta. Kamounian niin kuin muidenkin pakolaisleirien ihmiset on luokiteltu maan sisäisiksi pakolaisiksi eikä heillä ole samaa kansainvälisen lain tuomaa turvaa."


Lähettäjä
09.05.2016

RSS News from UK