Olet tässä:

Etusivu > Ajankohtaista maailmalla > 16.4.2016 Toinen järistys Japanissa kahden päivän sisällä
17.04.2016

16.4.2016 Toinen järistys Japanissa kahden päivän sisällä

16.4.2016 Toinen järistys Japanissa kahden päivän sisällä
ShelterBoxin avutustiimiläiset Fidzillä ovat saaneet tsunamihälytyksen, kun Japaniin on iskenyt jo toinen maanjäristys kahden päivän sisällä.

Toinen massiivisempi maanjäristys iski eteläiseen Japaniin aikaisin lauantaiaamulla. Järistys iski, kun avustustyöntekijät etsivät torstai-illan 6,4 magnituden maanjäristyksen jäljiltä selviytyneitä. Toinen järistys oli voimakkuudeltaan 7,3 magnitudia.

Kuolleiden määrä on noussut liki kahteenkymmeneen ja sen odotetaan kasvavan. Järistys romahdutti padon ja aiheutti Aso-vuoren vulkaanisen toiminnan aktivoitumisen. Japanin ydinvoima-asiantuntijat sanovat, että Sendain ydinvoimala ei ole vahingoittunut ja että aikaisempi tsunami-varoitus on nyt peruutettu.

Armeijan joukkoja on jalkautettu eripuolille Kyushun aluetta; tiet ovat vaurioituneet ja vakavista maanvyörymistä on raportoitu. Noin 200.000 kotitaloutta on ilman sähköä ja rankat sateet lisäävät pelkoa mutavyöryistä.

ShelterBox seuraa tilannetta viime viikon Myanmarin, Afganistanin ja Vanuatun saaren maanjäristysten jälkeen. Kaikki seisminen aktiivisuus eri puolilla Aasiaa ja Tyyntä Valtamerta on nostanut alueen tsunami-seurannan tasoa. ShelterBoxilla on tällä hetkellä avustustiimiläisiä Fidzillä, jossa kaksi hirmumyrskyä romahdutti taloja ja sai kansainväliset avustusjärjestöt lähettämään apua paikalle.

ShelterBoxin operaatiotiimin johtaja James Luxton sanoo: "Japanin hallitus ei ole vielä pyytänyt kansainvälistä apua. Jos he pyytävät, ShelterBoxilla on avustustiimit valmiustilassa. Avustustarvikkeita on sijoitettuna eri puolilla Koillis-Aasiaa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa, joten olemme valmiita reagoimaan nopeasti."

Yhdysvaltojen ja Englannin hallitukset ovat tarjonneet apuaan suoraan Japanin hallitukselle, joten saamme nähdä, hyväksytäänkö apua tällä tasolla. Alueella on tällä hetkellä huomattavaa seismistä aktiivisuutta, mutta onneksi mikään näistä tapahtumista ei ole aiheuttanut tsunamia."

Seuraamme tsunamiennustuspalveluita varmistaaksemme, että tiedämme mahdollisimman ajoissa, jos on tsunamiriskejä. Tiimimme Fidzillä valitsevat majoituspaikkansa sen mukaan, missä tasossa ne ovat merenpintaan nähden pienentääkseen heihin itseensä kohdistuvaa riskiä."

Useimmat torstain järistyksessä kuolleista olivat Mashikin kaupungista, jossa loukkaantui yli 1.000 ihmistä. Noin 40.000 ihmistä on paennut kodeistaan ja monet viettävät yöt ulkona. Tämän aamun maanjäristyksen tapahtuessa yli 130 jälkijäristystä oli jo tärisyttänyt aluetta ensimmäisen järistyksen jälkeen.

ShelterBox oli yksi suurista avuntoimittajista Japanin vuoden 2011 maanjäristyksen ja tsunamin jälkeen. ShelterBox toimitti yli 1.500 Boxia ja 10.000 settiä talvivaatteita. 11.3.2016 vietettiin tapahtuman ja sen 19.000 uhrin viisivuotismuistopäivää.


Lähettäjä
17.04.2016