Olet tässä:

Etusivu > Ajankohtaista maailmalla > 11.3.2016 Japanin maanjäristyksestä ja tsunamista viisi vuotta
11.03.2016

11.3.2016 Japanin maanjäristyksestä ja tsunamista viisi vuotta

11.3.2016 Japanin maanjäristyksestä ja tsunamista viisi vuotta
Viisi vuotta sitten 11.3.2011 maanjäristys Japanin koillisrannikolla sai liikkeelle tsunamin, mikä aiheutti katastrofaalista tuhoa. N. 19.000 ihmistä kuoli ja tapahtuma syöpyi kaikkien mieleen, sillä aaltojen vyöryminen nähtiin suorana televisiosta.

Maanjäristys, mikä sai liikkeelle tsunamin, oli voimakkuudeltaan 8,9 magnitudia 32 km:n syvyydessä noin 400 km:n päässä Japanin pääkaupungista Tokiosta. Järistys oli 8.000 kertaa vahvempi kuin järistys, mikä kuukausi aikaisemmin oli tehnyt tuhojaan Christchurchissa Uudessa Seelannissa.

Järistys sai aikaan myös pahimman ydinkatastrofin sitten Tshernobylin Fukushiman Daiichin ydinvoimalassa. Vesi tulvi laitokseen saaden jäähdystysjärjestelmät pois päältä, mikä käynnisti sarjan ydinreaktorien sulamisia.

Japanin hallitus pyysi kansainvälistä apua. ShelterBoxin avustustiimiläiset Englannista, Australiasta, Ranskasta ja USA:sta olivat Japanissa yhdessä päivässä olleen yksi ensimmäisistä avustusjärjestöistä paikalla. Seuraavien viikkojen aikana he toimittivat ShelterBoxeja ja muita varusteita kymmenille tuhansille ihmisille.

Vaikka Japanin hallitus ei pyytänyt erityisesti hätäapusuojia, he arvostivat suuresti itsenäisesti ja omavaraisesti toimivia kansainvälisiä avustusjärjestöjä, kuten ShelterBox. Vain neljä päivää tsunamin jälkeen ensimmäinen ShelterBox-toimitus saapui Japaniin. Avustustiimit työskentelivät yhdessä Britannian suurlähetystön ja Britannian sekä USA:n armeijoiden kanssa. Olosuhteet olivat vaikeat; tiet olivat vaurioituneet, sähkönjakelu katkennut, lunta satoi ja lämpötilat vaihtelivat. Paikalliset rotariklubit tekivät alustavan 100 ShelterBoxin pyynnön kaikille viidelle pohjoiselle kaupungille.

Hashimoto-san, paikallinen poliitikko Iwaten prefektuurissa, antoi oman asiantuntemuksensa ja paikallisen verkostonsa ShelterBoxin avuksi. Hän totesi tuolloin: "Tulee kestämään kolme kuukautta ennen kuin väliaikaisia majoitustiloja on tarjolla. Monien on täytynyt valita ruuhkaisten sijoituskeskusten tai ystävien ja naapurien vieraanvaraisuuden välillä. Heille ShelterBoxin tarjoama ratkaisu antaa itsenäisyyttä ja yksityisyyttä."

Huhtikuun alkuun 2011 mennessä - alle kuukausi katastrofin jälkeen - yli 1.500 ShelterBoxia oli toimitettu perheille ja tuhannet odottivat toimitusta. Kylmää talvea vastaan jaettiin yli 10.000 ShelterBoxin fleecekäsinettä, huivia ja hattua.

Yamamoton kaupungissa ShelterBoxin avustustiimiläinen Ian Neal Englannista ja Mark Duer Amerikasta löysivät kolmekymmentä perhettä, jotka asuivat autoissa evakuointikeskuksen ulkopuolella. He olivat asuneet autoissa tsunamin iskusta lähtien. Kaikille näille perheille toimitettiin ShelterBoxit.

Chris Alderson toimi oppaana ja tulkkina. Hän ja hänen kolleegansa tekivät tämän videon, missä hän muistelee hävitystä ja ShelterBoxin avustustyötä.

Japanissa vietetään tänään hiljainen hetki järistyksen iskemishetkellä. Japanin pääministeri Shinzo Abe ja Keisari Akihito johtavat muistotilaisuuttaa Tokiossa.


Lähettäjä
11.03.2016
Viimeksi muokattu
11.03.2016