Olet tässä:

Etusivu > Ajankohtaista maailmalla > 17.1.2016 El Niño - olemme kaikki kuulleet siitä, mutta miten se tuottaa kurjuutta niin monille maille ja miljoonille ihmisille?
18.01.2016

17.1.2016 El Niño - olemme kaikki kuulleet siitä, mutta miten se tuottaa kurjuutta niin monille maille ja miljoonille ihmisille?

17.1.2016 El Niño - olemme kaikki kuulleet siitä, mutta miten se tuottaa kurjuutta niin monille maille ja miljoonille ihmisille?
ShelterBoxin avustustiimi on Paraguayssa puoleen vuosisataan pahimpien tulvien seurauksena. Tämä on vain yksi El Niñon seurauksista, mikä on vähän tunnettu, mutta usein hyvin tuhoisa sääilmiö, mikä on tänä vuonna jo ehditty nimetä "Godzillaksi".

El Niño voisi tuskin olla huonommin nimetty. Se on espanjaa ja tarkoittaa pientä viatonta poikaa tai Kristuksen lasta. Tämän nimityksen keksivät perulaiset merimiehet, jotka huomasivat meren lämpenevän useina vuosina vuoden loppua kohti. Todellisuudessa tämä lapsi on brutaali vuosittainen sääilmiö, mikä joinakin vuosina lietsoo hurjia myrskyjä Lähi-idässä, Tyynellämerellä ja Amerikassa. 2015/2016 kaudella meteorologit pelkäävät El Niñon olevat yksi tuhoisimmista ja sen vuoksi se on nimetty "Godzilla El Niñoksi".

El Niñot käynnistyvät, kun Tyynenmeren tuulet heikkenevät tai kääntävät suuntaansa, mikä johtaa siihen, että keski- ja itäinen Tyynimeri lämpenee, lähinnä pitkin päiväntasaajaa. Pilvet ja myrskyt seuraavat lämmintä vettä kuin magneetti muuttamalla suihkuvirtausten suuntia ja lietsovat tappavia ilmastollisia tapahtumia ympäri maailmaa.

Pahin virallinen El Niño oli 1997/1998, mikä aiheutti katastrofaalisia rankkasateita Kaliforniassa ja Perussa, lämpöaaltoja Australiassa ja tulipaloja Indonesiassa. Nämä ankarat olosuhteet johtivat n. 23.000 kuolemaan. Tänä vuonna El Niño on jo aiheuttanut Amerikassa hurjat jouluajan sääolosuhteet - leutoa itärannikolla, mutta rajuja myrskyjä ja lähes ennätystulvia etelässä ja keskilännessä. Ilmiö on myös aiheuttanut pahimmat tulvat viiteen vuosikymmeneen Etelä-Amerikassa.

Ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun ilmiötä on alettu seuraamaan, kaksi trooppista myrskyä on ilmaantunut tammikuussa yhtä aikaa - toinen Atlantilla ja toinen Tyynellämerellä. Nämä Alex ja Pali nimiset myrskyt ovat saaneet voimansa El Niñon aiheuttamista epätavallisen lämpimistä pintavesistä. Tällainen myrsky olisi jo yksinään hyvin harvinaista näin vuoden alussa, mutta kaksi myrskyä yhtä aikaa tammikuussa on ennennäkemätöntä.

Viimeisin NASAn satelliittikuva, mikä mittaa merien korkeutta, varoittaa että pahemmat tulvat ja kuivuudet voivat vielä olla tulossa. Tämä ennuste huolestuttaa erittäin paljon kaikkia humanitaarisia avustusjärjestöjä. ShelterBox seuraa kaikkea tätä aktiviteettia.

ShelterBoxilla on parhaillaan tiimi Paraguayssa viimeistelemässä 2.000 ShelterKitin toimitusjärjestelyitä Panaman varastosta. ShelterKitit sisältävät vahvoja pressuja ja työkaluja, joita voi käyttää hätäsuojien rakentamiseen sekä vaurioituneiden talojen korjaamiseen. Paraguayn pääkaupungissa ja suurimmassa kaupungissa Asunciónissa ainakin 100.000 sen kahdesta miljoonasta asukkaasta on joutunut pakenemaan nousevia tulvavesiä.

Operaatiokoordinaattori Phil Duloy on nähnyt paikan päällä Paraguayn yritykset hillitä tulvivia jokia. "Pilarin kaupungin julkiset tahot vahvistavat jatkuvasti tulvavalleja hiekkasäkeillä. Ne estävät tehokkaasti suuria tuhoja. Myös teollisuus- ja kannettavia pumppuja on jaettu eri puolille kaupunkia. Niiden avulla yritetään myös laskea vedenpintaa ja yritetään pitää tulvavedet poissa ihmisten kodeista. Ensisijainen tarve on suojasta ja toimeentulotuesta. Olen kuullut monien ihmisten tukeutuvat vähäisiin säästöihin vain selviytyäkseen."

Phil ja hänen ShelterBoxin kolleegansa työskentelevät yhdessä Paraguayn Punaisen Ristin kanssa. He suuntaavat avuntarvearviointinsa myös Neembucan ja San Pedron alueille. ShelterBoxin Operaatiotiimin johtaja James Luxton on liittymässä heidän seuraansa lähipäivinä. Hän sanoo: "Vain kaksi vuotta sitten ShelterBox toimitti apua Paraguayn yhteisöille, jotka olivat jääneet tulvien jalkoihin. Niinpä meillä on jo valmiiksi hyvät kontaktiverkostot maassa ja tuoreet kokemukset alueesta."

"Se että El Niño nostattaa tänä vuonna suuria sääilmiöitä tulee varmasti kuluttamaan avustusjärjestöjen voimavaroja. Mutta ShelterBoxilla on varastoja eri puolilla maailmaa, joten olemme hyvin sijoittuneita reagoimaan nopeastikin, kun mikä tahansa hallitus pyytää apuamme auttamaan perheitä hädässä."

KUVA: Paraguayn Punaisen Ristin työntekijöitä työskentelemässä kylässä, johon on tehty tulvavalli hiekkasäkeistä. Copyright ShelterBox


Lähettäjä
18.01.2016