Olet tässä:

Etusivu > Ajankohtaista maailmalla > 14.9.2015 12.000 ihmistä - 12.000 tarinaa
14.09.2015

14.9.2015 12.000 ihmistä - 12.000 tarinaa

14.9.2015 12.000 ihmistä - 12.000 tarinaa
ShelterBoxin tiimi pohtii pakolaisten kärsivällisyyttä ja suvaitsevaisuutta ja pelkää, ettei talveksi ole suunnitelmaa.

'Kriisi voitettu' tunne on vallannut ShelterBoxin tiimin, kun he matkaavat kotia kohti levottomilta Kreikan saarilta, joissa tilanne on nyt hieman rauhallisempi, toistaiseksi. Mutta tuhansilla perheillä ilman kotia on edessään marssi Euroopan halki kohti kylmempiä kuukausia.

ShelterBoxin avustustiimiläiset ovat sitkeitä tyyppejä ja vuosien aikana ovat todistaneet monia suuria humanitaarisia tragedioita. Kuten muutkin 'hälytyspalvelut', he ovat ylpeitä siitä, että pystyvät keskittymään työhönsä kaikista sydäntäsärkevistä kohtaloista huolimatta.

Mutta tiimin johtaja Sam Hewett sanoo, että avustustehtävä pakolaisten virran pullonkaula-alueelle Lesboksen saarelle on ollut erilainen. Jatkuva ja vaihtuva perheiden virta - jokaisella oma tarinansa, omat tarpeensa ja omat toiveensa tulevaisuudelle.

Sam kertoo: "Näinä kuluneina kiihkeinä päivinä, jolloin yritimme maksimoida apumme vaikutuksen ja tukea niin montaa ihmistä kuin pystyimme, meitä vedettiin jatkuvasti sivuun ihmisten yksilöllisten tarpeiden vuoksi. Joskus ne olivat vain kysymyksiä, mutta joskus ne olivat pakottavampia - kuukauden ikäinen sairas vauva, mutta ei tarpeeksi sairas, jotta saisi ambulanssin ja ilman rekisteröintipapereita mikään taksi ei vienyt heitä sairaalaan.

Tuki oli niin vähäistä, että meidän oli pakko sekaantua yksilöllisiin tapauksiin - ehkä jopa silloin, kun meidän ei olisi kannattanut. Siellä oli 12.000 ihmistä ja 12.000 yksilöllistä tarinaa."

Reilun kuukauden jälkeen ShelterBox on poistumassa Lesbokselta, koska se on suorittanut tehtävänsä parantaa kauttakulkuleirien oloja ja toimittaa suojaa pakolaisille. Kartoitamme nyt tilannetta muilla alueilla, kenties jossakin mantereen raja-alueella.

Mutta palaava tiimi on huolissaan siitä, että Kreikan viranomaisilla tai YK:lla ei ole jatkosuunnitelmaa. Sam sanoo: "Poistumme toistaiseksi, koska siellä ei ole mitään yleistä suunnitelmaa. Ilman suunnitelmaa emme voi jatkaa suojien toimittamista, vaikka olemme erittäin tietoisia, että talvi on tulossa. Pakolaiset tarvitsevat suojaverkkojen sijaan sateensuojaa ja peittoja. Ilman suunnitelmaa näemme samojen tapahtumien uusiutuvat kuin näimme aikaisemmin tässä kuussa ja tuhannet ihmiset tulevat nukkumaan avotaivaan alla ilman ruokaa, vettä tai suojaa tai pääsyä saniteettitiloihin."

"Viime päivinä on ollut tunne, että kriisi on voitettu. Tilanne huipentui syyskuun 5. - 6. viikonloppua, jolloin turhautuminen purkautui väkivaltana ja poikkeuksellisia toimia otettiin vähäksi aikaa käyttöön, mikä on nyt selkiyttänyt pakolaisten sumaa saarilla. Mytilinissä on nyt rauhallisempaa, tosin Kara Tepen leirillä on edelleenkin tuhansia ihmisiä ja määrä kasvaa edelleen."

Huolimatta siitä, että näkivät satunnaisia levottomuuksia ja protesteja, Samin avustustiimiläiskolleega Jack Bailey oli vaikuttunut pakolaisten rauhallisuudesta. "Luulen, että syyrialaiset ovat nostaneet sietokyvyn ja kärsivällisyyden riman hyvin korkealle. He ovat antaneet minulle jotain tavoitteita, kun palaan kotiin. Toivon, että tämä antaa minulle jatkossakin perspektiiviä, kuinka selvitä omissa -merkityksettömissä- ongelmissani."

Saarilla oli nähtävissä sekä epätoivoa että optimismia. "Tapasin Kara Tepessä irakilaisen naisen tämän sisaren, veljen ja kuuden nuoren lapsen kanssa ja näin epätoivon hänen olemuksessaan. Hän rukoili minua antamaan hänelle tietoa, kuinka rekisteröityä, kuinka saada vaatteita hänen lapsilleen ja kuinka hän pääsisi Ateenaan. Minulla ei ollut mitään, mikä olisi auttanut häntä.

Mutta näin myös toisen perheen, jonka pojat olivat auttaneet meitä pystyttämään telttoja. Hymy huulillaan he viimein pääsivät rekisteröitymään ja odottivat rannalla Ateenan lauttaa. Pieni, mutta syvällinen onnen hetki kaiken surkeuden keskellä."

Kun Sam ja Jack nyt lähtevät, pakolaisten määrä Lesboksen saarella on pienentynyt merkittävästi nopeutuneen rekisteröintiprosessin ansiosta. Muutama päivä sitten Kreikan hallitus järjesti ylimääräistä henkiökuntaa rannikkovartiostosta sekä Ateenan poliisivoimista pystyttämään rekisteröintikeskuksen paikalliselle jalkapallostadionille. ShelterBox auttoi toimittamalla telttoja, joita käytetään sairaanhoitotiloina. Ylimääräisiä lauttoja on myös järjestetty Mytilinin satamista Kreikan Pireukseen. Nämä toimenpiteet lyhensivät pakolaisperheiden odotusaikaa kahdesta viikosta kahteen päivään ja vähensi kauttakulkuleirien painetta ja sekä ilmapiirin jännittyneisyyttä. Mutta nyt tämä toiminta on lopetettu ja rekisteröinti on siirretty Kara Tepen leirille.

Viimeisenä päivänään Sam Hewett pohti, mitä ShelterBoxin tiimi jättää taakseen. "Kun ajoimme Kara Tepeen tänä aamuna, näimme jälleen yhden ylilastatun kumiveneen täynnä kirkkaisiin liiveihin puettuja ihmisiä keikkuvan matkaansa veden yli Turkista."

"Kriisi ei ole ohi."Lähettäjä
14.09.2015
Viimeksi muokattu
14.09.2015