Olet tässä:

Etusivu > Ajankohtaista > 19.8.2015 Maailman humanitaarisen avun päivä

Ajankohtaista

19.08.2015

19.8.2015 Maailman humanitaarisen avun päivä

19.8.2015 Maailman humanitaarisen avun päivä
Ilman kotia - ilman toivoa; ShelterBox auttaa tragedioissa eri puolilla maailmaa ihmisiä, jotka ovat menettäneet kotinsa ja joista kukaan ei ota vastuuta.

Jos olet pakolainen, joka on ylittänyt rajan etsiäkseen suojaa, kansainvälinen laki tarjoaa sinulle turvaa. Mutta jos olet joutunut lähtemään kodistasi omassa maassasi, olet usein avun ulottumattomissa. Maailman humanitaarisen avun päivänä ShelterBox pohtii maailman "maansisäisten pakolaisten" ahdinkoa.

Maansisäiset pakolaiset - evakot - eivät ole todellisia pakolaisia eivätkä maahanmuuttajia. Koska he eivät ole ylittäneet rajaa -ovat usein vankina omassa maassaan pelon, köyhyyden tai sodankäynnin vuoksi- kansainvälisen lain mukaan he eivät ole YK:n vastuulla.

YK:n pakolaisapujärjestön mukaan arviolta 33,3 miljoonaa ihmistä on ajettu kodeistaan omassa maassaan väkivallan vuoksi. Tämä luku kasvoi pelkästään vuonna 2013 n. 8,2 miljoonalla. Se on suurin kasvu, mitä on koskaan ollut. Konflikti on syy useimmille perheille lähteä pakoon, mutta myös luonnon katastrofit -tulvat, myrskyt, maanjäristykset, tulivuorenpurkaukset, nälänhätä- pakottavat miljoonia ihmisiä lähtemään kodeistaan joka vuosi. Vuonna 2013 melkein 22 miljoonaa ihmistä pakeni luonnon voimia omissa maissaan.

Cornwallissa UK:ssa pääkonttoriaan pitävä avustusjärjestö ShelterBox toimittaa hätäsuojia ja -tarvikkeita perheille, jotka ovat kohdanneet konfliktin ja katastrofin. Kaikki avustusjärjestöt ovat samaa mieltä siitä, että maansisäisiä pakolaisia ova kaikista vaikein tavoittaa. ShelterBox suunnittelee lähettävänsä lähiviikkoina uudelleen tiimin Irakiin arvioimaan jatkuvasti kasvavaa sekä pakolaisten että maansisäisten pakolaisten avuntarvetta. Avun jatkamista Pohjois-Syyriaan harkitaan myös, sillä siellä apua tarvitsevat ovat tyystin maansisäisiä pakolaisia.

ShelterBoxin pääjohtaja Alison Wallace sanoo: "On surullinen totuus, että kymmenet miljoonat ihmiset joutuvat lähtemään kodeistaan väkivallan tai vainon vuoksi. Mutta kaikki nämä ihmiset eivät ole pakolaisia tai maahanmuuttajia. Tuo status tulee vain silloin, kun ylität rajan. Perheet ja yksilöt, jotka ovat vankina omissa maissaan, voivat olla pakosalla monista syistä, mutta on huomattavia eroja siinä, kuinka kansainvälinen yhteistö pystyy reagoimaan heidän auttamiseensa."

Kun pakolainen on ylittänyt rajan, hän saa yleensä ruokaa, suojaa ja turvallisen paikan. Heitä suojelevat kansainväliset lait ja sopimukset ja YK:n pakolaisapujärjestö sekä muut humanitaariset organisaatiot, kuten ShelterBox työskentelevät auttaakseen heitä aloittamaan elämänsä uudelleen ja ehkä jopa lopulta palaamaan kotiinsa. Elämä voi olla rankkaa, mutta ainakaan se ei ole ilman toivoa.

Allison jatkaa: "Sitä vastoin sisäisesti kodeistaan lähtemään joutuneilla on vähän turvaa. Heidän oma hallituksensa saattaa vainota heitä valtion vihollisina ja heistä voi tulla kapinallisten tai armeijan uhreja. Heidän kohtalonsa on muiden käsissä - kodittomana, vailla toivoa ja usein vainottuna heidän omassa maassaan."

Kansainvälisessä laissa ei ole erityisesti määritelty instrumentteja maansisäisten pakolaisten turvaksi eikä YK:lla ole erikseen määritelty elintä näiden pakolaisten tarpeisiin. Hyväntekeväisyysjärjestöt voivat auttaa käyttäen kumppanuuksia ja diplomatiaa, mutta heidän lahjoittajansa voivat olla huolissaan maan sisäiseen konfliktiin puuttumisesta. Käynnissä on jo pitkään ollut ratkaisematon rkansainvälinen keskustelu siitä, kenen pitäisi olla vastuussa maansisäisistä pakolaisista. YK:n pakolaisapujärjestö, mikä on perustettu auttamaan pakolaisia, ei ole erityisesti valtuutettu auttamaan myös maansisäisiä pakolaisia, vaikka järjestö välillä löytääkin tavan valvoa myös heidän suojaa ja turvaa. Jotkut maat ovat myös säätäneet lakeja, jotka antavat maansisäisille pakolaisille oikeuden sosiaaliseen, taloudelliseen ja lailliseen apuun, mutta nämä maat ovat harvassa.

ShelterBox pitää yhtä varmuusvarastoaan Irakissa ja jatkaa avun tarjoamista Irakin maansisäisille pakolaisille Kurdistanin alueella. Siellä on ankara ilmasto; tällä hetkellä lämpötila on päivisin 50 astetta tai enemmän ja kylmä talvi on tulossa.

Syyriassa maansisäisten pakolaisten draama on jatkunut jo yli neljä vuotta. 7,6 miljoonan ihmisen uskotaan joutuneen lähtemään kodeistaan. Pohjois-Syyriassa on 147 leiriä ja vain murto-osa, n. 40.000 perhettä, saa näistä leireistä suojaa. ShelterBox on toimittanut telttoja ja muita tarvikkeita Pohjois-Syyriaan joulukuusta 2012 lähtien käyttäen kokeneita maassa olevia kumppaneita saadakseen avun perille näillä vaarallisilla seuduilla. Koska konflikti on jatkunut monia vuosia, teltat ovat kuluneet rikki altistuttuaan pitkällä ajanjaksolla suoralle auringonpaisteelle ja jäisille talville. Näiden telttojen tuli olla väliaikaisia suojia, mutta koska mitään seuraavan vaiheen ratkaisua ei ole näköpiirissä, avustusjärjestöillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin vaihtaa loppuun kuluneet tarvikkeet uusiin. ShelterBox on tarjoutunut vaihtamaan teltat kaikkialla missä vaan voi huolimatta siitä, kuka avustusjärjestö on ne alunperin toimittanut.

Kouluboxeja, jotka sisältävät opetustarvikkeita väliaikaisille kouluille, on toimitettu oppilaille Aleppoon, Syyrian suurimpaan sekä yhteen maailman vanhimmista jatkuvasti asutettuna olleeseen kaupunkiin. Aleppo on nyt murenemassa, sillä sodankäynti ja pommitukset vaativat veronsa.

ShelterBoxin operaatiokoordinaattori Sam Hewett on yksi avustustiimiläisistä, jotka palaavat piakkoin Irakiin. Hän sanoo: "On masentavaa joutua uusimaan tarvikkeita, jotka olivat tarkoitettu vain lyhytaikaiseen käyttöön, mutta näille epätoivoisille perheille ei ole näkyvissä loppua tähän tilanteeseen. Meidän täytyy tehdä heidän olonsa niin mukavaksi kuin mahdollista, sillä jälleen yksi ankara talvi on tulossa."

Alison Wallace lisää: "Maansisäiset pakolaiset ansaitsevat meidän huomiomme. Ei pelkästään heidän synkän olemassaolonsa vuoksi, vaan siksi että heidän statuksensa on niin huonosti määritelty kansainvälisessä laissa. Heidän turvallisuuden, myötätunnon ja käytännön avun tarpeensa on täysin sama kuin niillä, jotka ovat selvinneet rajan yli pakolaisleireille. Jos ShelterBoxilla on mahdollisuus auttaa heitä, olemme vahvasti sitä mieltä, että meidän myös pitää auttaa."

Vietämme tänään Maailman humanitaarisen avun päivää. Humanitaarista työtä tekevät ihmiset työskentelevät päivästä toiseen alueilla, joille on vaikeaa tai mahdotonta päästä vaarallisten olosuhteiden takia ja joilla tästä huolimatta ja juuri tästä syystä ihmisten avuntarve on suurinta. Ilman näiden arjen sankarien uhrauksia köyhimmissä ja haavoittuvaisimmissa olosuhteissa elävien olot olisivat nykyistäkin hälyttävämpiä. Teemapäivän kotisivut löytyvät YK:n sivuilta tämän linkin takaa.

Syyria


Lähettäjä
19.08.2015
Viimeksi muokattu
19.08.2015